Yelo production UČITAVANJE...
zavsprotic2022
PROJEKT // INTERDISCIPLINARNA UMJETNIČKA INSTALACIJA
ZA vs. PROTIV
Umjetnički projekt koji se temelji na suvremenoj tehnologiji
za-protiv-2

Audiovizualna instalacija ZA vs. PROTIV umjetnice Jelene Remetin interdisciplinarni je projekt koji umrežava scenski pokret, scenografiju, zvučni dizajn, dramaturšku riječ te virtualni svijet kao umjetničke kategorije stavljajući naglasak na virtualnu stvarnost i zvučne softvere.

za-protiv-2

ombinirajući snagu teatralnog izražaja, prvenstveno pokreta i naracije, a zatim i virtualne stvarnosti, projekt iscrtava posve drugačiji način interaktivnog storytellinga koji simulira virtualni svijet u širokom vidnom polju od 360°. Tekst i mise en scène instalacije tematiziraju nasilje u svim svojim oblicima te pokazuju ambigvitet koji postoji u ljudskim odnosima, lažne impresije, kao i osude koje imamo prema drugima.
U ovoj se instalaciji publici nastoji mijenjati nit priče, a time i njezino mišljenje prema likovima. Na takav način sudionik je potaknut da iznese vlastito viđenje događaja koji su inicirali pojedine priče te da se prikloni jednom od njih ili možda ne. Međutim, ukoliko se ne priklonimo jednoj od strana onda ono gubi smisao, jer ako nismo ZA, onda smo PROTIV.
Autorica Jelena Remetin o projektu kaže: “Namjera mi je bila da realizacijom ovog projekta stavim naglasak na tri stvari: stvarnost vs. VR (virtualna stvarnost), scenografiju vs. sliku (video 360°) te na gledatelja vs. pokret, čime publika ove audiovizualne interaktivne instalacije preuzima glavnu ulogu, štoviše, sama odlučuje koliko daleko želi ići u istraživanje gore navedenih kategorija te joj se na kraju nameće i neizbježno suočavanje: ZA i PROTIV. “

Umjetnička instalacija ZA vs.PROTIV premijerno je predstavljena publici 2018.godine u Zagrebačkom plesnom centru, dok je njeno zadnje izlaganje ostvareno u suradnji s HULU Split u prosincu 2021. u Multimedijalnom kulturnom centru Split.
Ova instalacija prva je u nizu serija o nasilju gdje se publika izravno susreće sa seksualnim nasiljem. Projekt je zamišljen kao višegodišnji te je nastavak ove serije u 2022. umjetnički projekt FRAGMENTI-oda tijelu koji se bavi nasiljem prema vlastitom tijelu.
Fokus umjetnice je da u svojim sljedećim izložbama nastavlja razlagati temu agresije i različitih oblika nasilja koji su sveprisutni u našem društvu, ali se o njima još uvijek nedovoljno priča.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Glazba i zvučni dizajn: Damir Šimunović
Glasovi: Nadja Joksimović, Tvrtko Jurić, Nataša Kopeč, Milica Manojlović, Frano Mašković, Jelena Mićić, Jelena Miholjević, Irma Milović, Romano Nikolić
Autorica fotografija: Jelena Remetin
Plesači: Branko Banković, Filipa Bavčević, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Almira Osmanović
Muška silueta: Borna Baletić
Podrška u izradi VR sadržaja: Spotlight
Tehnička podrška: Samsung
Produkcija: u suradnji s umjetničkom organizacijom De facto
Produkcijski tim: Jelena Remetin, Ivan Mrđen, Jelena Mićić, Andrea Remetin, Tatjana Aćimović
Dizajn, graficka priprema i tisak: S -TISAK d.o.o.
Specijalne zahvale: Zagrebački plesni centar, Multimedijalni kulturni centar Split, tim HULU Split, Ženska soba, tim Zagrebačkog plesnog centra, Kazalište Gavella, Sandra Veber, Davor Mezak, Marijan Crtalić, Petra Brnardić, Yvett Rotscheid

Projekt je ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.