Yelo production UČITAVANJE...
artbubble_gradient
PROJEKT // IZLOŽBE
ART BUBBLE
POP-UP galerije

Program Art bubble / Art & Money su pop-up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce.
Art bubble programom prvenstveno se podržavaju inovativne kustoske prakse i različitost kustoskog programa, dok se suvremenim umjetnicima iz različitih medija daje mogućnost za češća izlaganja u neuobičajenim izložbenim prostorima.
Krajnja namjera Art bubble programa je približiti suvremenu umjetnost široj publici putem “next door” galerija, čime joj pop-up galerijski koncept postaje pristupačan, a time kupnja umjetničkih djela prihvatljivija.

Art bubble izložbe predlažu kustosi, kustoski kolektivi, povjesničari umjetnosti, studenti povijesti umjetnosti i svi zainteresirani za kustoske prakse prijavom na javni natječaj. Najzanimljivije prijedloge bira žiri sastavljen od vizualnih umjetnika.
Kustoski prijedlozi s najviše osvojenih glasova dobivaju potporu za realizaciju predložene pop-up izložbe u trajanju od 24 do 72 sata.
Za produkciju pobjedničkih pop-up galerijskih koncepta nositelj programa osigurava potporu koja uključuje honorare za kustose, umjetnike i suradnike, tehničku podršku, materijalne troškove i ostale troškove vezane za realizaciju i promociju izložbe.
Pop-up galerijske prostore predlažu organizatori programa u suradnji s kustosima. Oni mogu biti javni gradski prostori, ateljei umjetnika, ugostiteljski objekti ili dućani, sva nekonvencionalna mjesta za izlaganje, a koja imaju veliki potencijal privući publiku i kupce.
Program Art bubble pokrenut je u jesen 2021. u sklopu najvećeg sajma umjetnina Art Zagreb. U 2022. Art Bubble je bio dio platforme Artupunktura.

Prijave za natječaj Art Bubble 2023. je zatvoren.
 
Stručni žiri, sastavljen od umjetnika Pauline Jazvić, Ivana Marušića Klifa, Davora Mezaka i Jelene Remetin, dodijelio je najviše bodova sljedećim kustoskim prijedlozima:
 

HANA LUKAS MIDŽIĆ
Fanzin Noćna straža / broj posvećen vremenu

JELENA MAYER
U kući i u vrtu bilo je mnogo cvijeća
 
BARBARA VUJANOVIĆ
Garden of Abundance
pobjednički koncepti i objašnjenje
 

HANA LUKAS MIDŽIĆ
Fanzin Noćna straža / broj posvećen vremenu

Koncept umjetnice Hane Lukas Midžić koja u ovom projektu preuzima ulogu kustosice, izvučen je iz fanzina “Noćna straža”, koji se spominje u romanu Nataše Govedić “Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel”, i koji  je predstavljen u knjizi kao likovni prilog. Ovaj koncept proizlazi iz snažnog poriva glavne junakinje da pokrene svoj val stvaralaštva.

Za projekt Art Bubble odabrali smo ovaj koncept kao temu za pop-up izložbu, jer savršeno reflektira ključne teme i ideje prisutne u romanu. Naime glavna junakinja romana, studentica Kreda, aktivno istražuje svoj identitet putem umjetnosti i traži alternativne prostore i medije za svoje umjetničko promišljanje. Njen fanzin “Noćna straža” predstavlja konkretnu manifestaciju tog istraživanja i potrebe za zajedničkim stvaranjem.

Ova pop-up izložba, inspirirana fanzinom, omogućuje publici da uživa u vizualnom i kreativnom izražavanju različitih autora koji su sudjelovali u izradi fanzina. Ideja da se 23 autora angažiralo i poslalo svoje vizije vremena u različitim formatima i tehnikama, uključujući čak i fotografije kiparskih rješenja, ističe bogatstvo raznolikosti u umjetničkom izražavanju. Prisutni autori su: Nina Iris Bešlić, Marina Bauer, Ivana Gagić Kičinbači, Nenad Hrgetić, Vita Hrgetić, Nataša Govedić, Hana Lukas Midžić, Ivan Midžić, Ana Vivoda, Irena Podvorac, Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak, Lara Hölbing Matković, Jan Škrinjar, Irena Škrinjar, Šimun Tolić, Vladimir Mićković, Julia Stura, Stanislav Habjan, Ivana Podnar, Vera Vujović, Patrik Gregurec. Većina su vizualni umjetnici, međutim i autori iz drugih umjetničkih područja koji su dali svoje vizualne odgovore na temu Vrijeme.

Ova izložba također promovira namjeru da se podrži umjetnička zajednica, gdje svaki autor, bez obzira na svoje iskustvo ili tehniku, ima jednak značaj u umjetničkom procesu. Također, izložba se bori protiv institucionalizacije i elitizacije umjetnosti, što je suštinska tema i cilj junakinje romana.

Ovaj izbor koncepta za pop-up izložbu Art Bubble duboko se povezuje s temama knjige i pruža publici priliku da sudjeluje u istraživanju umjetnosti kao sredstva za razvoj vlastitog identiteta i zajedničkog stvaranja.

JELENA MAYER
U kući i u vrtu bilo je mnogo cvijeća


Kustoski koncept  povjesničarke umjetnosti Jelene Mayer, u kojem se ističu radovi Gabrijela Rukelj Kraškovič, izabran je kao integralni dio Art Bubble pop-up art koncepta zbog dubokog emocionalnog povezivanja s temama koje karakteriziraju samu manifestaciju.

Naime, Mayer predstavlja novu seriju radova Rukelj Kraškovič pod nazivom “U kući i u vrtu bilo je mnogo cvijeća”. Ova serija obuhvaća crteže koji prikazuju njezino suočavanje s djetinjstvom i bliskom prošlošću. Izložba sastoji se od čak 100 radova dimenzija 20×20 cm, usredotočenih na teme djetinjstva i autoričino  introspektivno suočavanje s prošlošću.

Ovaj umjetnički izričaj savršeno se uklapa u viziju programa Art Bubble koji ujedno promiče umjetnost koja istražuje osobne, emocionalne i introspektivne aspekte života. Osim toga, odabir napuštenog i intimnog gradskog prostora za izložbu dodatno produbljuje konceptualnu dimenziju ovog projekta. Taj napušteni prostor postaje metafora za autorčin dotadašnji realitet i njezino suočavanje s prekinutim osobnim vezama. Ova centralna nit vodilja omogućuje publici da dublje razmisli o vlastitim iskustvima i emocionalnim aspektima prošlosti.

Sveukupno, ovaj projekt je odabran zbog svoje autentičnosti, dubine i sposobnosti da potakne duboke emocionalne reakcije kod posjetitelja, što predstavlja ključni element Art Bubble pop-up art koncepta.

BARBARA VUJANOVIĆ
Garden of Abundance

Koncept kustosice i povjesničarke umjetnosti Barbare Vujanović, koji je odabran za izlaganje u sklopu projekta Art Bubble 2023., istražuje radove umjetnice Martine Miholić. 

Martina Miholić stvara distopijske ambijente koji evociraju stvarnost otoka, arhipelaga i grebena. Ti ambijenti su sazdani od organskih tvorevina, fotografija i drugih elemenata koji su karakteristični za njezinu estetiku.

Martina Miholić se recentno posvetila razradi ciklusa radova koji sugeriraju začudni, distopijski ambijent neimenovanih otoka, arhipelaga i grebena. Ti ambijenti su sazdani od organskih tvorevina, pronađenih predmeta, digitalnih ispisa, fotografija, folija, rasvjetnih tijela i drugih elemenata koji su karakteristični za njezinu estetiku.

Ciklus radova temelji se na narativnim okosnicama popularne bajke Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni te mitu o Inani, sumerskoj božici seksualne ljubavi, plodnosti i rata, poznatoj kao Ištar u babilonskoj mitologiji i transponiranoj u različite oblike u kasnijim kulturama, kao što su Afroditina, Venerina, Freyina i Ladinina. Cilj ovog multimedijalnog promišljanja je istražiti potencijal ženskog arhetipa i stvaralačke energije kroz interdisciplinarne postulate.

Takav koncept je odličan za pop-up umjetničko izlaganje jer kombinira estetiku, narativnost i multimedijalni pristup, što privlači pažnju publike i potiče dublje razmišljanje. Distopijski ambijenti i reinterpretacija ženskih arhetipova dodaju slojevitost izložbi, stvarajući intrigantno iskustvo za posjetitelje. Osim toga, projekt se fokusira na interdisciplinarni pristup, što ga čini dinamičnim i suvremenim te privlači raznoliku publiku koja cijeni umjetničku inovaciju.

Art Bubble pop-up kustoski prijedlozi bit će izloženi kao pop-up izložbe u drugoj polovici listopada u gradu Zagrebu.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Nositelj projekta: umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces
Izvšni producent: Jelena Remetin
Produkcija i odnosi s javnošću: Andrea Remetin
Vizualni identitet: Vana Bašić

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba.