Yelo production UČITAVANJE...
artbubble_gradient
PROJEKT // IZLOŽBE
ART BUBBLE
POP-UP galerije

Program Art bubble / Art & Money su pop-up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce.
Art bubble programom prvenstveno se podržavaju inovativne kustoske prakse i različitost kustoskog programa, dok se suvremenim umjetnicima iz različitih medija daje mogućnost za češća izlaganja u neuobičajenim izložbenim prostorima.
Krajnja namjera Art bubble programa je približiti suvremenu umjetnost široj publici putem “next door” galerija, čime joj pop-up galerijski koncept postaje pristupačan, a time kupnja umjetničkih djela prihvatljivija.

Art bubble izložbe predlažu kustosi, kustoski kolektivi, povjesničari umjetnosti, studenti povijesti umjetnosti i svi zainteresirani za kustoske prakse prijavom na javni natječaj. Najzanimljivije prijedloge bira žiri sastavljen od vizualnih umjetnika.
Kustoski prijedlozi s najviše osvojenih glasova dobivaju potporu za realizaciju predložene pop-up izložbe u trajanju od 24 do 72 sata.
Za produkciju pobjedničkih pop-up galerijskih koncepta nositelj programa osigurava potporu koja uključuje honorare za kustose, umjetnike i suradnike, tehničku podršku, materijalne troškove i ostale troškove vezane za realizaciju i promociju izložbe.
Pop-up galerijske prostore predlažu organizatori programa u suradnji s kustosima. Oni mogu biti javni gradski prostori, ateljei umjetnika, ugostiteljski objekti ili dućani, sva nekonvencionalna mjesta za izlaganje, a koja imaju veliki potencijal privući publiku i kupce.
Program Art bubble pokrenut je u jesen 2021. u sklopu najvećeg sajma umjetnina Art Zagreb. U 2022. Art Bubble dio je platforme Artupunktura.

Prijave za natječaj Art Bubble 2022. je zatvoren.
 

Žiri sastavljen od umjetnika: Paulina Jazvić, Denis Krašković i Davor Mezak glasovao je za najzanimljivije prijedloge za pop–up izlaganje Art Bubble u 2022. godini.
Među pristiglim prijavama kustoski prijedlozi koji su dobili najviše glasova su:
Neispričane priče – Grad kao inspiracija – kustosica Ana Bratić
FE/MALE – kustosica Mirela Plenković
Muzej odbačenih predmeta kustos Udruga Trećeprostor
Gumi-Gumi  kustosica Marta Agičić

Art Bubble pop-up kustoski prijedlozi bit će izloženi od 15. do 18.09. u gradu Zagrebu.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Nositelj projekta: umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces
Izvšni producent: Jelena Remetin
Produkcija i odnosi s javnošću: Andrea Remetin
Vizualni identitet: Vana Bašić

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Zagreba u sklopu programa Artpunktura.