Yelo production UČITAVANJE...
UMJETNIČKA ORGANIZACIJA
YELO
za interdisciplinarni umjetnički proces
je organizacija koja djeluje od 2016. u području multimedijalne, likovne, književne, izvedbene i audiovizualne djelatnosti. Naglasak stavlja na produkciju interdisciplinarnih programa koji se temelje na virtualnoj stvarnosti, zvučnim softverima, odnosno na novo tehnološkim alatima kao važnog oblika distribucije kulturno-umjetničkog sadržaja.

U suradnji s umjetnicima, kreativcima i znanstvenim suradnicima te djelatnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Yelo stvara platformu za kreativno promišljanje te ujedinjuje umjetničke kategorije i tehničke znanosti kroz multimediju često kombinirajući naraciju, zvučno polje i pokret, kao i virtualnu stvarnost.
Jedna od glavnih misija organizacije je kreativno i aktivno povezivanje sudionika umjetničkih procesa s publikom, koji se prvenstveno temelje na digitalizaciji kulturne industrije. Tu se mogu prepoznati ciljevi koji pokrivaju umjetničke i kulturne vrijednosti u obliku drugačijeg načina distribucije kulturnih sadržaja kroz novo tehnološki proces, kao i jačanje i podrška suradnje između umjetnika i šireg društvenog konteksta u kojem umjetnici stvaraju, a znanstvenici djeluju. Osim toga tu se nalaze kulturne razmjene i interkulturalni dijalog, apsolutna mobilnost kulturnih i obrazovnih sadržaja na inovativan i zabavan način.
Djelatnosti u.o. YELO prvenstveno se temelje na izradi mobilnih aplikacija i VR filmova pomoću kojih se kreira i distribuira kulturno-umjetnički sadržaj. Na tim projektima organizacija je kroz angažmane uspostavila međusektorsku suradnju s različitim ustanovama (FER iz Zagreba, Lauba, ZPC, UNIRI- Sveučilište u Rijeci Knjižnice Marka Marulića u Splitu), organizacijama, umjetnicima i IT stručnjacima. Dosadašnji sponzori njenih projekata osim Hrvatskog Telekoma su i hrvatske IT grupe: Span, Iskon, Samsung.
Važnost svih programa u.o. Yelo nalazi se u promoviranju i praktičnoj dostupnosti kulturno-umjetničkih programa, kao i drugačijem obliku koncepcijske odrednice digitaliziranja te serviranja programa korisnicima i to u lokalnoj, regionalnoj, državnoj i u međudržavnoj zajednici te umrežavanju suradnika, javnih institucija i sponzora, odnosno usklađenosti umjetničkog izričaja sa suvremenim naprednim tehnologijama i njegovoj kako lokalnoj tako i međunarodnoj komponenti.

YELO svoje programe provodi samostalno – od produkcije do diseminacijskih aktivnosti. Svi programi u.o. YELO su usmjereni na prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja izazvanu novonastalim okolnostima (COVID-19).

OD OSNUTKA U.O. YELO FOKUSIRANA JE U SVOJE PROGRAMSKE AKTIVNOSTI I RAZVOJ ORGANIZACIJE U SKLADU SA STRATEŠKIM PLANOM ORGANIZACIJE NA DO SADA SVEUKUPNO 9 MULTIMEDIJALNA PROJEKTA.

Važnost svih programa u.o. Yelo nalazi se prvenstveno u promoviranju i praktičnoj dostupnosti kulturno-umjetničkih programa, kao i drugačijem obliku koncepcijske odrednice digitaliziranja te serviranja programa korisnicima  i to u lokalnoj, regionalnoj, državnoj a i u međudržavnoj zajednici te umrežavanju suradnika, javnih institucija i sponzora, odnosno usklađenosti umjetničkog izričaja sa suvremenim naprednim tehnologijama i njegovoj kako lokalnoj tako i međunarodnoj komponenti.