Yelo production UČITAVANJE...
cit
PROJEKT // MOBILNA APLIKACIJA
ČITATA
Interaktivna mobilna aplikacija za djecu s poteškoćama u čitanju i razumijevanju

Mobilna aplikacija ČITATA* namijenjena je djeci koja imaju specifičnih teškoća u čitanju i razumijevanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. Ona je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno.

Edukativna mobilna aplikacija ČITATA* prvenstveno je namijenjena djeci do 15 godina koja imaju specifičnih teškoća u čitanju i razumijevanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. Ona je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Aplikacija je nastala u godini čitanja 2021.

ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazuju se knjige prilagođene dobi korisnika. Izgled mobilne aplikacije korisnik prilagođava vlastitom ukusu: mijenja boje pozadine i teksta, stil fonta, proreda, veličinu slova, izbor boja zaslona, ali i upoznaje se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava naratorski glas. Sigurno najkorisnija opcija je ČKČ – Čitaj kao Čitata pomoću koje se može vježbati izgovor pojedinih riječi uz motivacijska ohrabrenja te ga usavršavati po potrebi. Također aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Unutar aplikacije nalazi se i statistika – postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a daje se mogućnost i preuzimanja poglavlja, koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje bez uključenog interneta.

Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnih osoba, profesorom hrvatskog jezika, psihologom te edukacijsko-rehabilitacijski stručnjacima. Kod korisnika ove interaktivne mobilne aplikacije postoji više razina djelovanja.

Osim audio slušanja, čitanja i izgovaranja, koje se odnose na vježbe slušne percepcije i pamćenja ona djeluje i kao vježbe za razvoj vizualne percepcije i vizualnog pamćenja, vježbe vizuomotorne koordinacije i mogućnosti slijeda, vježbe logičkog zaključivanja, vježbe slijeda i šifriranja, vježbe fonematskog sluha, vježbe fonološke svjesnosti, vježbe sekvencioniranja materijala, vježbe imenovanja, vježbe jezika itd, ali i pruža upoznavanje s književnim sadržajem, približava kulturu, književnost, izričaj na interaktivan i zabavan način.

*UPUTA KORISNICIMA: Kreirani račun se uvijek može izbrisati unutar mobilne aplikacije ili slanjem mejla na yelo@yelo.hr

Autorica projekta: Jelena Remetin
Nositelj projekta: u.o. YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces
Izvšni producent: Jelena Remetin
Odnosi s javnošću i produkcija: Andrea Remetin
Glasovi: Jelena Miholjević, Marko Jelić
Obrada zvuka: Gordan Antić, Valent Samardžija
Glazba: Damir Šimunović
Tonski studio: Pinknoiz Studio , studio Vibra
Izbornica sadržaja: profesorica hrvatskog jezika Maja Zrnčić
Stručni tim specijalista: doc dr.sc. Maja Kelić logopedinja i Ana Punjek Vizak logopedinja, Lucija Punjek, psihologinja
Izrada aplikacije: dr.sc. Ivan Slivar
Vizualni identitet: Greta Vuković
UX Dizajn: u.o. Yelo

Pri rastavljanju riječi na slogove koristio se program: A. Meštrović, S. Martinčić-Ipšić, M. Matešić. “Syllabification based on maximal onset principle for Croatian / Postupak automatskoga slogovanja temeljem načela najvećega pristupa i statistika slogova za hrvatski jezik”. Govor/Speech, vol. 32, No. 1, pp. 3-35, 2015.

POTPORE