Yelo production UČITAVANJE...
PROJEKT // INTERDISCIPLINARNI UMJETNIČKI PROJEKT
FRAGMENTI ODA TIJELU
Interdisciplinarni storytelling
fragmneti-banner
FRAGMENTI su nastali prirodnim slijedom realizacije istoimene umjetničke instalacije autorice Jelene Remetin, koji kao osnovnu temu tretira nasilje prema vlastitom tijelu. Umjetnički projekt je autoričin drugi u nizu ciklusa o nasilju.
fragmneti-banner

Radi se o interdisciplinarnom procesu koji umrežava scenski pokret, scenografiju, zvučni dizajn, dramaturšku riječ te virtualni svijet stavljajući naglasak na sam pokret, kako u realnom prostoru, tako i u prostoru virtualne stvarnosti, potvrđujući je kao sve prisutnije dramaturško sredstvo.

Cjelokupni ciklus započeo je radom autorice na temu seksualnog nasilja pod imenom ZA vs. PROTIV koji je premijerno predstavljen zagrebačkoj publici u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu u siječnju 2018.godine, kombinirajući snagu teatralnog izričaja, prvenstveno pokreta i naracije, i virtualne stvarnosti, time iscrtavajući na posve drugačiji način izražaj interaktivnog storytelling-a koji simulira virtualni svijet u širokom vidnom polju od 360°.

Ciklus se nastavio s interdisciplinarnim umjetničkim radom FRAGMENTI sastavljajući odu (tijelu) kao jednu ‘među’ igračkog terena potpune slobode koja se nalazi u nama. Kako u prvotnom projektu, tako i u ovom, sadržaj i mise en scène tematiziraju nasilje pokazujući ambigvitet koji postoji u međuljudskim odnosima, lažne impresije, a i osude koje imamo jedni prema drugima, dok u ovom projektu fokus nasilja odlazi u centar ljudskog tijela prikazujući njegovo proživljavanje njemu nekontroliranog utjecaja vanjskog svijeta.. U cjelokupnom ciklusu publiku se postavlja na prvo mjesto i svaki njen ‘korisnik’ (u dijelu projekta koji se odnosi na digitalnu primjenu u sklopu umjetničke instalacije) postaje glavni akter interdisciplinarnog umjetničkog rada.
Projekt FRAGMENTI-oda tijelu poziva publiku da se kritički osvrne na svoje tijelo te preuzme odgovornost za svoje fizičko ‘ja’, nudeći alternativu kroz audio i vizualne informacije, situacije i mogućnosti, gdje se nasilnik i žrtva isprepliću kao glavni akteri mehanizma koje se naziva tijelo.

Istraživanje i produkcija umjetničke instalacije su realizirani uz pomoć potpora Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Realizirano je 7 kratkih video uradaka te film virtualne stvarnosti koji su predstavljeni u obliku mobilne aplikacije, dok će virtualna izložba radova biti predstavljena publici u 2022.godini na javnim površinama grada Zagreba.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Glazba i zvučni dizajn: Boris Bojić
Plesači: Branko Banković, Filipa Bavčević, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Anika Cetina, Roberta Milevoj, Jure Radnić
Video: Tvrtko Barišić Vidokk i Jelena Remetin
VR sadržaj: Ivan Mrđen – Spotlight
Tehnička podrška: Samsung
Producentica: Andrea Remetin
Dizajn i grafička priprema : Ana Bašić

Projekt je ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.