Yelo production UČITAVANJE...
a-bbb
PROJEKT // MOBILNA APLIKACIJA
BASNA BAJKA BURG
Mobilna aplikacija koja pomoću geolokalizacije aktivira dječje književne sadržaje

BASNA, BAJKA I BURG je književno-interaktivna aplikacija za djecu i mlade postavljena na mobilnim uređajima i tabletima. Sadržaji aplikacije su basne, bajke i urbane priče u audio formatu koje korisnici prikupljaju šetajući zelenim površinama grada Zagreba. Aplikacija je besplatna i dostupna svima.

Kao jedan oblik radio drame cjelokupni sadržaj zvučno je oblikovan glasovima hrvatskih glumaca, zvukovnim plohama i glazbom te tako postavljen u interaktivnu mobilnu aplikaciju Basna, bajka i burg koja se aktivira na zelenim površinama grada Zagreba. Ono što ju čini atraktivnom i drugačijom je što se koristi na otvorenom prostoru grada, dajući korisniku istraživačku ulogu kao neku vrstu potrage za književnim Pokemonom.
Basna, bajka i burg je aplikacija koja će se redovito nadopunjavati novim sadržajima, a i postavljati u drugim hrvatskim gradovima. Kako je u planu i prijevod sadržaja na engleski jezik, ovaj kulturni proizvod naći će se i u turističkoj ponudi hrvatskih gradova, kako za domaće tako i za malene strane turiste.

Mobilna aplikacija BBB sadrži više od 60 priča postavljenih na zelenim površinama grada Zagreba – Maksimir, Jelenovac, Dubravkin put, Cmrok, Ribnjak, Botanički vrt, gradski parkovi, itd.
Projekt Basna, bajka i burg je nastao u Godini čitanja financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu digitalnih prilagodbi i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja u 2021. godini, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Nositelj projekta: umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces
Izvšni producent: Jelena Remetin
Odnosi s javnošću i produkcija: Andrea Remetin
Izbornica sadržaja: Nevena Zuber – knjižara Knjiguljica
izbor bajki i basni: Ezop, La Fontaine, I.B. Mažuranić, Braća Grimm, Leonardo da Vinci, Panchatantra … i razne prepričane bajke iz Norveške, Japana, Engleske, Španjolske, Bugarske…
Suvremeni hrvatski dječji pisci: Silvija Šesto, Sonja Zubović, Ksenija Kušec, Zoran Pongrašić, Snježana Babić Višnjić, Ivana Francišković Olrom, Sanja Polak, Maja Šimleša, Željka Horvat Vukelja,  Mladen Kopjar, Marijana Križanović, Margareta Peršić, Jelena Pervan, Tihana Fraculj, Tamara Vučković, Nina Vađić, Olja Savičević Ivančević, Zvonimir Balog (iz programa za djecu ČITATA), Tomislav Baran (iz programa za djecu ČITATA) 
Glasovi: Marko Jelić, Mario Kovač, Nataša Janjić, Marta Cerovečki, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Tvrtko Jurić, Ena Kovač
Obrada zvuka i glazba: Damir Šimunović, Valent Samardžija, Boris Bojić
Tonski studio: Pinknoiz Studio , Vibra Studio
Izrada aplikacije: dr.sc. Ivan Slivar
Vizualni identitet: Greta Vuković
UX Dizajn: u.o. Yelo