Yelo productionUČITAVANJE...
a-bbb
PROJEKT // MOBILNA APLIKACIJA
BASNA BAJKA BURG
Mobilna aplikacija koja pomoću geolokalizacije aktivira dječje književne sadržaje

BASNA, BAJKA I BURG je književno-interaktivna aplikacija za djecu i mlade postavljena na mobilnim uređajima i tabletima. Sadržaji aplikacije su basne, bajke i urbane priče u audio formatu koje korisnici prikupljaju šetajući zelenim površinama grada Zagreba. Aplikacija je besplatna i dostupna svima.

Kao jedan oblik radio drame cjelokupni sadržaj zvučno je oblikovan glasovima hrvatskih glumaca, zvukovnim plohama i glazbom te tako postavljen u interaktivnu mobilnu aplikaciju Basna, bajka i burg koja se aktivira na zelenim površinama grada Zagreba. Ono što ju čini atraktivnom i drugačijom je što se koristi na otvorenom prostoru grada, dajući korisniku istraživačku ulogu kao neku vrstu potrage za književnim Pokemonom.
Basna, bajka i burg je aplikacija koja će se redovito nadopunjavati novim sadržajima, a i postavljati u drugim hrvatskim gradovima. Kako je u planu i prijevod sadržaja na engleski jezik, ovaj kulturni proizvod naći će se i u turističkoj ponudi hrvatskih gradova, kako za domaće tako i za malene strane turiste.

Mobilna aplikacija BBB sadrži više od 60 priča postavljenih na zelenim površinama grada Zagreba – Maksimir, Jelenovac, Dubravkin put, Cmrok, Ribnjak, Botanički vrt, gradski parkovi, itd.
Projekt Basna, bajka i burg je nastao u Godini čitanja financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu digitalnih prilagodbi i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja u 2021. godini, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Autorica projekta: Jelena Remetin
Nositelj projekta: umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces
Izvšni producent: Jelena Remetin
Odnosi s javnošću i produkcija: Andrea Remetin
Izbornica sadržaja: Nevena Zuber – knjižara Knjiguljica
izbor bajki i basni: Ezop, La Fontaine, I.B. Mažuranić, Braća Grimm, Leonardo da Vinci, Panchatantra … i razne prepričane bajke iz Norveške, Japana, Engleske, Španjolske, Bugarske…
Suvremeni hrvatski dječji pisci: Silvija Šesto, Sonja Zubović, Ksenija Kušec, Zoran Pongrašić, Snježana Babić Višnjić, Ratko Bjelčić, Ivana Francišković Olrom, Zvonimir Balog ( Priča iz knjige Crvenšlapica – projekt ČITATA) , Tomislav Baran (priča iz knjige Zabundane priče – projekt ČITATA)
Glasovi: Marko Jelić, Mario Kovač, Nataša Janjić, Marta Cerovečki, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Tvrtko Jurić, Ena Kovač
Obrada zvuka i glazba: Damir Šimunović
Tonski studio: Pinknoiz Studio , Vibra Studio
Izrada aplikacije: dr.sc. Ivan Slivar
Vizualni identitet: Greta Vuković
UX Dizajn: u.o. Yelo