Yelo production UČITAVANJE...
YELO
TIM
prilagođava kulturne sadržaje u novotehnološke alate
Umjetničku organizaciju Yelo osnovale su multimedijalna umjetnica Jelena Remetin i kazališna i filmska producentica Tatjana Aćimović 2016. godine. Organizaciji se kao treći član pridružuje glazbeni producent i skladatelj, Damir Šimunović.

Sva tri člana aktivni su u različitim poljima kulturnog djelovanja. Međutim svi zajedno su se udružili kako bi stavili naglasak na interdisciplinarne projekte koji se temelje na virtualnoj stvarnosti, digitalizaciji sadržaja i zvučnim softverima, odnosno na tehnologiji kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva. Kroz istraživačku praksu u suradnji s brojnim umjetnicima i znanstvenim suradnicima te Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Yelo stvara platformu za kreativnu refleksiju promišljanja te ujedinjuje umjetničke kategorije kombinirajući snagu teatralnog izražaja, naracije, zvučnog polja, pokreta i virtualne stvarnosti njegujući pri tome istraživanje, obrazovanje i multimedijalnost. Dio njenog tima su ujedno i stručnjaci za osobe sa posebnim potrebama.

Organizacija samostalno provodi svoje projekte i programe, i to od pripreme preko procesa produkcije i realizacije, uključivši i promidžbene i diseminacijske aktivnosti jer već ima iskustva u izradi sličnih programa i projekata kako sama umjetnička organizacija, tako i njeni suradnici. Realizacija pojedinih projekata ostvarena je i angažmanom volontera u smislu administrativno / organizacijske podrške te promotivne podrške.

jelena
Jelena Remetin
Voditeljica umjetničke organizacije

Ujedno i autorica projekata, multimedijalna je umjetnica i producentica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija dok je njena posljednja specijalnost primjena VR tehnologije u kulturne sadržaje koju je završila u Parizu pod mentorstvom Michael Reihlac, direktora Arte TV. Svi njeni posljednji radovi koriste mobilnu aplikaciju kao sredstvo prilagodbe kulturnih sadržaja u digitaliziranom obliku Rođena u Splitu, multimedijalno se formirala na studijima EFET u Parizu gdje je završila fotografiju i filmsku režiju, a nakon tog se usavršila studirajući audiovizualnu produkciju i postprodukciju u Centre européen de formation à la production de films pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju. Njezin video uradak nastao prema pjesmi D. Lyncha ‘I Know’ bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award. Dvaput je predstavljala Hrvatsku u UNESCO-ovoj radionici Art for Peace, njen triptih za sirijske izbjeglice “Hope, Loss, Anxiety”, nastao u sklopu rezidencije, postao je dio UNESCO-ove umjetničke zbirke na Malti. Ponovo predstavlja Hrvatsku na UNESCO-ovoj radionici Art for Peace ovog puta u Andori. Njeni radovi o ženi i umjetnosti i njihovoj ravnopravnosti izloženi su u Ujedinjenim narodima u New Yorku uz organizaciju Andorran National Commission for UNESCO. Ujedno njeni video uradci dio su zbirke međusveučilišnog digitalnog istraživačko-dokumentacijskog centra za audiovizualnu kulturu pri Sveučilištu Complutense u Madridu.
Jelena Remetin je vrlo dobar organizator; radila je na produkciji i distribuciji više umjetničkih i kulturnih projekata, a i imala je radna iskustva u organizacijama događanja i manifestacija te filmske produkcije.

damir2
Damir Šimunović
Glazbeni producent i skladatelj

Nakon završenog studija biokemije, kazališnom glazbom se započeo baviti 1998. godine u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu. Preseljenjem u Zagreb nastavlja se baviti komponiranjem i glazbenom produkcijom te surađuje s mnogim kazalištima (HNK Split, HNK Osijek, HNK Zagreb, HNK Varaždin, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, kazališta, Gavella, ZKM, Exit, Komedija, Trešnja, Žar Ptica …) i suvremeno-plesnim kompanijama (Zagrebački plesni ansambl, de facto …) .
Osim za kazališne i plesne predstave radi glazbu i zvučni dizajn za filmove, radio drame te umjetničke instalacije.
Za svoj je rad dobio dvije nagrade Marulić na festivalu hrvatske drame u Splitu za predstave VIS Životinje i Tijelo Gradskog kazališta Trešnja.
Kroćenje Goropadnice, HNK Split, Nora, HNK Zagreb, Proba orkestra, ZKM, Gospođa Bovary – Gavella, Šeherezada, Gradsko kazalište Trešnja, Gloria, Teatar &TD, Očevi i sinovi, Teatar EXIT su samo neke od predstava na kojima je radio kao glazbeni producent i skladatelj.
Njegovi radovi su zvučno specijalizirani za rad s djecom. Dugogodišnji je suradnik kazališta za djecu poput Žar ptica, DK Dubrava, Kazalište Trešnja, Kazalište Zorin dom, GKL Split, kao i “NOVI ŽIVOT”, najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih ljudi na svijetu. Surađivao je na predstavi Gulliverovo putovanje u produkciji udruge Dlan koja se bavi kazalištem, vizualnom umjetnošću i kulturom gluhih ljudi. Radio je na dva projekta s kulturnom udrugom Arterarium, koja se aktivno bavi rješavanjem gorućih društvenih pitanja (pravo na azil, prava Roma i žrtve nasilja). Drama ‘Pogledaj me’ nagrađena je 2017. godine uglednom hrvatskom kazališnom nagradom za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti. Njegove međunarodne suradnje uključuju suradnju s poznatom Isabelle Schad kao koreografkinjom (Berlin) na desetak predstava i s Kainkollektivom (Dusseldorf).

Član je umjetničke organizacije Yelo i radi na svim njenim projektima.

tanja
Tatjana Aćimović
Producentica

Kazališna i filmska producentica te osnivačica Festivala prava djece, članica osnivačke skupštine Centra za audiodeskripcije i poticanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom.
Diplomirala je Izvedbene umjetnosti u Parizu na Nouvelle Sorbonne a tijeku je doktorski studij iz Medija i komunikacija EGS, Saas Fee u Švicarskoj. Radila je na brojnim kazališnim predstavama kao asistent režije i dramaturg, potom direktor produkcije i producent, na filmovima kao koordinator produkcije, pomoćnik direktora filma, potom kao direktor filma i producent.
Danas živi u Zagrebu, gdje radi kao neovisni producent i menadžer u području medija i komunikacija, te predaje na Akademiji dramskih umjetnosti.

Diplomirala je romanistiku i hispanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završila stručni poslijediplomski studij Europski studiji, u organizaciji Sveučilišta Panteon Assas u Parizu i Sveučilišta u Zagrebu. Dodatno se educirala u području kulture i umjetnosti na Fakultetu Carlos III u Madridu.
U svojoj profesionalnoj karijeri bavila se operativnim marketingom i odnosima s javnošću u međunarodnim korporacijama. Radila je u filmskoj distribuciji te je vodila odnose s javnošću i organizirala svečane premijere za brojne hrvatske i regionalne nezavisne filmove i za filmske naslove iz Disney i Pixar produkcije. Posljednjih godina aktivno se bavi produkcijom dramskih i plesnih umjetnosti kao i produkcijom interdisciplinarnih kulturnih projekata

Asistent je na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i doktor nauka na temu „Strategije prilagodbe video kodiranja usmjerene poboljšavanju iskustvene kvalitete za igre zasnovane na računalnom oblaku uslijed ograničenja mreže“ s ciljem da predloži uslugu upravljanu iskustvenom kvalitetom i strategije prilagodbe u mreži.
Tijekom rada na FER-u, sudjelovao je na nekoliko istraživačkih i znanstvenih projekata. Od 2013. g. do 2015. g. sudjeluje na multidisciplinarnom projektu “Kompetencijska mreža zasnovana na ICT-u za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama” kojeg sufinancira EU kroz Fond za ulaganje u znanost i inovacije kao dizajner i razvijatelj ICT usluga na pokretnim uređajima namijenjenim za korištenje u području potpomognute komunikacije.
Na uspostavnom istraživačkom projektu “Kooperativno upravljanje iskustvenom kvalitetom u pokretnim mrežama za interaktivne višemedijske aplikacije u računalom oblaku (Q-MANIC)” kojeg sufinancira Hrvatska zaklada za znanost sudjeluje od 2015. g. do 2018.
Istovremeno, od 2015. g. do 2016. g. radi kao istraživač na strukturnom projektu „Informacijska i komunikacijska tehnologija za generička i energetski učinkovita komunikacijska rješenja s primjenom u e-/m-zdravstvu (ICTGEN)“. Također, 2016. g. sudjeluje na „Usklađivanje roditeljstva i poslovnog života putem multidisciplinarnih socijalnih usluga (MULTI-SKLAD)“ sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda kao razvijatelj ICT usluga na pokretnim uređajima. Od 2018. g. sudjeluje u ulozi istraživača na projektu „Upravljanje energetskom infrastrukturom kroz kolaboraciju u proširenoj stvarnosti – ARIEN“ sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Tijekom implementacije projekta ICT-AAC sudjelovao je u osmišljavanju i razvoju više od desetak usluga namijenjenim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Dodatno, sudjelovao je u diseminaciji rezultata kroz diseminacijske događaje poput otvorenih vrata projekta ICT-AAC te je održao brojne radionice za mlade o korištenju aplikacija za potpomognutu komunikaciju (npr. radionica u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, radionica u Splitu u prostorijama gradske knjižnice Marka Marulića, radionica u Zadru u prostorijama Znanstvene knjižnice Zadar i dr.).

greta
Greta Vuković
Grafički dizajner

Ujedno i fotografkinja.
Diplomirala je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, smjer Vizualne komunikacije. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom i modnom fotografijom. Izlagala je samostalno u Fotoklubu Split (Personal, 2019.) i galeriji Vasko Lipovac (Women Dandy Fashion Editorial, 2021.) i više puta na skupnim izložbama. Dio je Yelo tima od 2019. godine. Trenutačno se usavršava uz specijalizaciju Art Direction and Copywriting na IED institutu u Milanu.